Οι απαιτήσεις της αρώνιας

Η αρώνια μπορεί να καλλιεργηθεί σε διαφορετικά εδάφη ( ξηρά ή υγρά )  αλλά και σε εδάφη ( αμμώδη και πηλώδη, ουδέτερα, όξινα, αλκαλικά) .

Απαιτεί ηλιοφάνεια χωρίς όμως να έχει πρόβλημα να ευδοκιμήσει σε ημίσκια περιβάλλοντα.    

Αντέχει στον παγετό (-35 °C) όχι όμως τις υψηλές θερμοκρασίες (    >42 °C ).

Το πότισμα πρέπει να γίνεται το καλοκαίρι, ιδιαίτερα τα τρία πρώτα χρόνια από την φύτευση. Το φυτό είναι ευαίσθητο σε συνθήκες μακράς ξηρασίας για αυτό είναι απαραίτητη η άρδευση. Η αρώνια μπορεί να ποτίζεται είτε με εναέρια άρδευση είτε με στάγδην ( προτιμάται η στάγδην). Η  άρδευση της φυτείας βελτιώνει κατά πολύ τις τελικές αποδόσεις.   

Λίπανση
Η καλλιέργεια της αρώνιας δεν χρειάζονται χημικά λιπάσματα, γίνεται κατά κανόνα βιολογικά. Η παραγωγή αυξάνεται όμως με τον εμπλουτισμό του εδάφους με οργανική ουσία (κοπριά), με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η δομή και η σύσταση του εδάφους.

Ασθένειες-Εχθροί

Στην  διεθνή βιβλιογραφία δεν έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα ασθένειες από μύκητες ή έντομα. Η φυτοπροστασία της αρώνιας δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, διότι η σκληρή και παχιά επιδερμίδα των φύλλων, καθώς και η μεγάλη περιεκτικότητα των φύλλων και των καρπών σε πολυφαινόλες αποτελούν σημαντική φυσική άμυνα για το φυτό.Όμως επειδή δεν υπάρχει φυτό χωρίς εχθρούς  κατά τη διάρκεια της δεδομένης περιόδου αντιμετωπίσθηκαν προβλήματα προσβολών από μυζητικά έντομα όπως αφίδες, τίγρης αχλαδιάς, φυλλοφάγες προνύμφες λεπιδόπτερων και κολεόπτερων και ένα μικρό σκαθάρι ,το οποίο έτρωγε τα άνθη.

i.imgur.com/gWgp83O.jpg

 

 

 

Οι συγκεκριμένες προσβολές όπως οι αφίδες αντιμετωπίστηκαν από τους  φυσικούς εχθρούς τους (ωφέλιμα έντομα π.χ. πασχαλίτσα,μυρμίγκια) τα οποία βρίσκονταν ελεύθερα στη φύση,βοηθώντας το φυτό να τα αποβάλλει μόνο του και με εφαρμογές σκευασμάτων συμβατών με τη Βιολογική γεωργία στην τίγρη,στις προνύμφες και στα σκαθάρια .

Ακόμα έγιναν τακτικά ραντίσματα με ενεργούς μικροοργανισμούς.

Ένας ακόμα κίνδυνος είναι τα άγρια πουλιά, γιατί προκαλούν ζημιές, όταν οι καρποί ωριμάσουν. Για την προστασία από τα πουλιά χρησιμοποιούνται μέθοδοι όπως  σκιάχτρα, ηχητικές μέθοδοι, δίχτυα, κ.α.

Συγκομιδή και Επεξεργασία

2014-02-16 16:28
Η συγκομιδή των καρπών της αρώνιας στην Ελλάδα γίνεται χειρωνακτικά από τις αρχές Αυγούστου έως τα τέλη του. Οι καρποί διατηρούνται σε ψυγεία για διάστημα έως και  τριών μηνών και πωλούνται ως νωποί, μπορούν όμως και να διατηρούνται σε καταψύκτες για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να...